När man skaffar en bil blir man ganska snart varse att det kostar en hel del pengar att ha den. Men exakt vilka kostnader som ska betalas är kanske inte lika klart. Här tar vi upp de kostnader man alltid måste betala när man har bil.

Bilskatt

En bilskatt ska alltid betalas. Den kan variera i storlek. Hela beloppet ska betalas på en gång om inte skattebeloppet är över 10 000 kronor. Är så fallet delas summan upp på tre gånger. Man kan inte få uppskov med betalningen, utan är inte skattebeloppet betalat på förfallodagen får bilen körförbud tills dess att skatten är betalad.

Försäkring

Om bilen ska få köras på allmän väg måste man ha en försäkring. Det allra minsta man ska ha är en trafikförsäkring. Avgiften för försäkringen kan betalas en gång per år, en gång i halvåret eller via autogiro varje månad. När det gäller försäkringskostnaden kan den variera från ett par hundralappar per månad till flera tusen kronor per år.

Eventuella billån

Har man lånat pengar för att köpa sin bil måste självklart även billånet betalas. Betalas inte lånet kan bilen tas omhand för att lösa lånet. Man kan också få betalningsanmärkningar vilket gör det svårare att ta lån senare.

Bränslekostnader

Ju mer man kör desto högre bränslekostnader får man. Om man inte kan betala bränslet, kan man inte heller köra bil. Det kan alltså vara klokt att tänka på. Har man en begränsad budget måste man också anpassa körningen efter pengarna.