En sak som är väldigt viktig i trafiken är att synas. Mörkret kan vara förrädiskt på många sätt och många olyckor sker därför när det är mörkt. Att synas är viktigt oavsett om man färdas med eller utan bil och därför kommer här förslag på olika sätt att synas i trafiken.

Varna ordentligt med varningsljus på bilen

Varningsljus används på många olika sätt och i många olika sammanhang. Gemensamt för dem är att de på något sätt ska varna allmänheten. Det är viktigt att använda varningsljus om man behöver det och oftast behövs det om man stör den normala ordningen eller flödet i trafiken. Det kan exempelvis användas av polisbilar, ambulanser eller brandbilar som behöver komma fram i trafiken. Det kan även användas av byggarbetare som bygger och reparerar vägen. Oavsett om man är företagare eller privatperson är det viktigt att använda varningsljus för att göra allmänheten uppmärksam på något för att förebygga onödiga olyckor ute på vägarna.

Gör dig själv synlig i mörkret

Att själv synas i trafiken är jätteviktigt. Oavsett om man är gående, på cykel eller färdas på något annat sätt, är det viktigt att man syns för att inte råka bli påkörd i mörkret. Gångtrafikanter utan varken reflexer eller lampor syns mycket dåligt och det är bara inom de närmaste metrarna som en bilist kan få syn på dem. Vita kläder syns lite bättre än mörka, men inte tillräckligt bra. Föraren kanske hinner se, men inte bromsa i tid. Därför är det jätteviktigt att se till så att den sträckan blir längre genom att bära reflexer av olika slag. Bäst är att använda reflexvästar, men någon reflex är bättre än ingen.

Ett annat sätt att göra sig själv synlig i mörkret är genom att lysa upp sig själv. Att använda lyse på cykeln är ett måste, men att använda exempelvis pannlampor är inte fel det heller, speciellt inte om man befinner sig på vägar ute på landsbygden där det inte finns några gatlyktor alls. Det absolut bästa är att klä sig själv i både reflexer och ljus.