Hos Transportstyrelsen kan man läsa mer om olika körkortsbehörigheter. Vilken behörighet man har visar nämligen på vilket eller vilka fordon man får köra.

Körkort för moped

Redan när man är 15 år gammal får man ta körkort för moped. Det krävs godkänt teoriprov och en uppkörning. När man sedan tar körkort för bil får man automatiskt körkort för moped oavsett om man kört en sådan innan eller inte. Det är dock inte tvärt om. Man får alltså inte körkort för bil när man tar körkort för moped.

Körkort för personbil

Ett körkort för personbil kallas för B-körkort. Det betyder att man får köra personbil på allmän väg. Man måste genomgå halkbana, teoretisk utbildning om risker i trafiken, ett teoriprov samt en uppkörning. Man får dock köra en så kallad mopedbil eller EPA-traktor på vanligt mopedkörkort. Dock ska fordonet vara hastighetsbegränsat.

Köra med släp

Med B-körkort får man köra lättare släp efter bilen. Vill man köra något tyngre behövs ett B96-körkort, eller ett BE-kort om man vill köra än tyngre. Här krävs det att man går igenom extra uppkörning och teoriprov. Om man väljer att ta B96-körkort direkt brukar det dock räcka med en uppkörning, men det kan variera något.

Lastbilskort

Är det lastbil som lockar måste man ha C-körkort. Vill man även köra med tungt släp gäller CE-kort. En lastbil är rejält mycket större än en personbil och det är mycket att hålla reda på. Det krävs därför mycket övningskörning innan man kan ge sig ut på vägarna. Dessutom ska man klara av teoriproven.

Truckkörkort

Ett truckkörkort är inget körkort i egentlig mening. Man får köra truck även utan truckkörkort men däremot kan många arbetsgivare vilja att anställda har körkorten. Det är dock inte Transportstyrelsen som utfärdar truckkörkorten.