När man väl har fått sitt körkort är det något att vara rädd om. Det är inte gratis att ta körkort, och inte heller helt lätt. Men hur kan man bli av med körkortet och kan man få tillbaka det?

Hur kan man bli av med körkortet?

Det finns flera sätt att bli av med körkortet på. Om Polisen stannar en och man kör rattfull blir man i regel av med sitt körkort. Man kan också bli av med körkortet om man inte stannar vid stopp, eller om man kör ett fordon man inte har behörighet för. Man kan också förlora körkortet om man drabbas av en sjukdom som epilepsi eller diabetes, alternativt om man blir av med synen.

Hur länge förlorar man sitt körkort?

Hur länge man blir av med sitt körkort kan variera. Drabbas man av en sjukdom är tiden man förlorar körkortet inte bestämd, utan då får man i regel tillbaka det när man har en väl inställd medicinering. Har man kört rattfull och det betecknas som grovt är man utan körkort i två år. Övriga spärrtider kan variera beroende på vad det är som har hänt.

Få tillbaka möjligheten att köra

Har man förlorat synen delvis kan ett par glasögon göra att man får köra igen, liksom en väl inställd medicinering kan hålla en sjukdom i schack. Har man varit utan körkort i mer än två år på grund av ett brott måste man ta om körkortet helt.

Ibland kan det vara så att man kört ett fordon man inte har behörighet för, eller mot rött av någon speciell anledning. Då kan man förklara det i rätten, och i regel får man då också tillbaka körkortet direkt om rätten godtar förklaringen. Det är dock viktigt att man fram tills dess inte kör. Då kan man bli tagen för olovlig körning, och då får man inte tillbaka kortet.

Körkort med villkor

Ibland kan man också få ett körkort med villkor. Så är till exempel fallet om man kört rattfull och sedan får alkolås. Då får man bara köra det fordon man har alkolåset i och villkoret sitter kvar under samma tid som man annars skulle varit utan körkort. När det gäller sådana villkor räknas dock tiden från att man får alkolåset beviljat, inte från det att körkortet omhändertagits.