Att köpa en egen bil är alltid ett stort beslut och kostnad oavsett om det handlar om en ny eller begagnad bil. Det är därför som det är viktigt att göra ett så bra köp som möjligt, särskilt om du köper en begagnad bil. Den pålästa köparen är alltid i ett bättre förhandlingsläge och det är därför rekommenderat för yngre bilköpare att ta med en kunnig person.

Undersök bilen

Om du köper en begagnad bil behöver du undersöka bilen. Detta är särskilt viktigt vid köp från en privatperson. Kontrollera bilens plåt samt lack i dagsljus för att ta reda på om bilen blivit omlackerad. Lyft mattorna i bagageutrymmet och kupén för att se om det finns rost och fuktskador. Kontrollera däckens mönsterdjup samt att de inte är snedslitna. Se till att strålkastare samt bakljus inte är spruckna eller har spår av fukt (på insidan). Inspektera nivåerna på kyl-, servo- och bromsvätska. Bilens motorolja bör vara gyllenbrun och se till att det inte finns blått eller grått klägg under oljelocket (tecken på fukt i oljan). Se till att det inte finns något oljeläckage från motorn. Kontrollera att alla instrument fungerar som de ska såsom blinkers, torkare, fläkt samt varningslampor.

Bilhandlare

Om du köper en begagnad bil från en seriös bilhandlare är ditt köp betydligt tryggare än om du köper en bil från en privatperson. Du har till exempel rätt att framföra eventuella klagomål i tre års tid och en bilhandlare som är medlem i MRF (Motorbranchens Riksförbund) ger extra trygghet. En sådan bilhandlare är Holmgrens bil som erbjuder ett brett sortiment av både nya och begagnade Ford-bilar. Här kan du köpa Ford modeller till bra pris såsom Ford Focus, Kuga, Explorer, S-Max, Mondeo eller Ford Transit. Du kan enkelt och bekvämt välja bland de många olika Ford modellerna online. När du köper en bil hos Homgrens bil kommer ditt ägande att bli enkelt och bekymmersfritt. Du kan till exempel lämna in din bil för alla typer av service plus få tillgång till däckhotell för säker förvaring av dina hjul. Det är en säker investering att köpa någon av de många Ford modeller som Holmgrens Bil erbjuder. Vid köp av en begagnad Ford modell får du även en exklusiv MRF-garanti som ingår automatiskt utan kostnad.

Köp från privatperson

Vid köp av en begagnad bil från en privatperson får du ett lägre skydd än från en bilhandlare. Det är därför rekommenderat att vara mycket noggrann och undersöka bilen ordentligt före ett eventuellt köp. Vid privatköp behöver du även ta reda på om säljaren är registrerad på bilen. Bägge parter (köpare och säljare) bör visa legitimation. Det är också viktigt att kontrollera att det inte finns skulder på bilen, detta gäller särskilt vid köp av en dyrare bil. Numera finns äganderättsförbehåll när en bil leasats eller införskaffats på avbetalning. För att kunna skriva över en sådan bil till en ny ägare måste kreditgivaren godkänna köpet först.

Köplagen gäller givetvis vid köp från en privatperson men du måste sköta allt själv om något går fel. Givetvis är det tryggare att köpa en begagnad bil från en släkting, till exempel från dina föräldrar när de skaffar en ny bil.